Alt om flyvetur med luftballon - ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid varer en ballonflyvning?

Vi er i luften i ca. en time, lidt afhængig af vind- og vejrforhold, egnede landingspladser m.v. Du skal imidlertid regne med mindst fire timer til hele oplevelsen, inklusive udpakning, opsætning, sammenpakning og afslutningsceremoni.

Hvornår på dagen skal jeg flyve?

Flyvning i varmluftsballon foregår enten i timerne lige inden solnedgang eller i timerne lige efter solopgang. I løbet af flyvesæsonen vil møde- og flyvetidspunktet derfor variere sammenhængende med tidspunkterne for solopgang og -nedgang.

Hvornår skal man være på startstedet?

Nedenstående er omtrentlige mødetidspunkter. Du får en sms på selve flyvedagen (eller aftenen inden en morgenflyvning) med det præcise mødetidspunkt og –sted:

Periode og ca. mødetider:AftenflyvningSolopgangsflyvning
April15.-30.Kl. 17.30.Kl. 05.30
Maj1.-14.
15.-30.
Kl. 18.30
Kl. 19.00
Kl. 05.30
Kl. 04.30
Juni1.-14.
15.-30.
Kl. 19.00
Kl. 19.30
Kl. 04.00
Kl. 04.00
Juli1.-14.
15.-30.
Kl. 19.30
Kl. 19.00
Kl. 04.00
Kl. 04.30
August1.-14.
15.-30.
Kl. 18.30
Kl. 18.00
Kl. 05.00
Kl. 05.30
September1.-14.
15.-30.
Kl. 17.00
Kl. 16.30
Kl. 06.00
Kl. 06.30
Oktober1.-14.Kl. 16.00Kl. 07.00

 

Hvorfor flyver vi ikke midt på dagen?

I løbet af dagen opvarmes jordoverfladen af solens stråler. Herefter varmer jordoverfladen den ovenliggende luft op og resultatet er termik – søjler af opstigende varm luft. Termikken skaber op- og nedadgående strømme i luften, som påvirker pilotens mulighed for at bevare kontrollen over ballonens stigen og synken.

Derfor foretages flyvning med varmluftballon i timerne omkring solopgang og solnedgang, hvor der ikke forekommer termik.

Hvor højt op kommer vi?

Vi flyver op til 1500-2000 fods højde (500-700 meter). I denne højde kan man se milevidt omkring, men allerede i få hundrede fods højde er udsigten spektakulær! Vi flyver også en del af flyvningen i lav højde, hvilket giver mulighed for unikke naturoplevelser, når dyr og planter ses fra en helt ny vinkel.

Hvor langt kommer vi til at flyve?

Varmluftsballoner kan ikke styres på normal vis, men følger vindens retning og hastighed, mens piloten kyndigt kontrollerer ballonens højde ved at styre temperaturen inde i ballonhylsteret.

Hvor langt I flyver afhænger derfor af vindforholdene den pågældende dag, samt af hvor lang tid det tager piloten at finde et egnet landingssted.

I kan flyve alt fra en ganske kort distance og op til 35 kilometer, men normalt bliver turen et sted mellem 10 og 20 km.

Hvor kommer vi til at lande?

Varmluftballoner kan ikke styres. De følger vindens retning, og man ved aldrig helt præcis hvor man kommer til at lande. Efter ca 50 minutter begynder piloten at lede efter et egnet landingssted.

Følgebilen følger ballonen på jorden, og sigter efter at ankomme til landingsstedet kort efter at ballonen er landet. Man kan som gæst følge vore balloners flyveruter via hjemmesiden www.minballontur.dk, hvor ballonerne aktuelle position bliver vist på et Google kort.

Hvordan foregår landingen egentlig?

Det at flyve i varmluftsballon er på mange måder en stille og fredfyldt oplevelse, men det er også en adventure-præget friluftsoplevelse, og landingen er helt klart den del af flyvningen, som byder på mest action.

Af og til slæber kurven hen over jorden et stykke tid før den standser, og ind imellem sker det også at kurven vælter under landingen. Sådan har balloner landet i mere end 200 år, og det er helt normalt.

Ballonen og kurven er bygget til det, og sikkerheden er i top også under landingen. Piloten giver jer både før og under flyvningen grundige instruktioner i hvordan I skal forholde jer under landingen.

Landingen er en spændende del af oplevelsen, og ofte siger passagerer efterfølgende, at landingen var den bedste del af flyvningen!

Kan vi komme til at flyve over mit hjem?

Vi ville meget gerne kunne garantere dig dette, men da varmluftballoner ikke kan styres kan vi naturligvis ikke love noget. Hvis du letter fra et startsted i dit lokalområde og vinden er med dig, er det bestemt muligt, at du kommer til at se dit hus ovenfra, men for at undgå skuffelse er det nok bedst ikke at satse på det.

Må venner og familie komme og kigge på?

Tilskuere er meget velkomne, men det er måske en god idé at informere dem om, at der fx ikke vil være toiletfaciliteter i nærheden af startstedet.

Det er også muligt at følge efter ballonen i bil undervejs. Man kan løbende følge ballonens position online på www.minballontur.dk.

Vi anbefaler, at man selv forsøger at følge ballonen frem for at følge efter følgebilen. Efter landing er det muligt at ringe til følgebilen og få oplyst det præcise landingssted.

Hvordan kommer vi tilbage til startstedet?

Vi anbefaler, at I har en ven med, som enten henter jer på landingsstedet og transporterer jer tilbage til jeres egen bil – eller alternativt kører jeres bil til landingsstedet.  Hvis det er problematisk at arrangere en sådan hjemtransport, er det naturligvis også muligt at ringe efter en taxa i stedet.

Hvad for noget tøj skal jeg have på?

Vi anbefaler tøj og fodtøj som egner sig til en gåtur på landet i de vind- vejrforhold som gør sig gældende den aktuelle dag. Der er generelt en god varme på selve turen, men det er en god idé at have en jakke om livet til efter landing, hvor det hurtigt begynder at blive køligere.

Det er en god idé med en hat/kasket til beskyttelse mod strålevarmen fra ballonens brændere. På varme dage er det endvidere vigtig at have lidt drikkevand med. Fornuftigt fodtøj er essentielt, da man risikerer at komme ud at gå på fugtige og ujævne marker.

Passagerer vil normalt blive inviteret til at hjælpe med op- og nedtagningen af ballonen, så det er også en god idé at iføre sig tøj man kan arbejde i, og som kan tåle lidt snavs.

Må jeg tage et kamera med?

Ja det er en god idé at tage et kamera og/eller en kikkert med, da en ballontur byder på mange oplagte fotomotiver. De medtages dog på eget ansvar, og ved landingen skal større kikkerter/kameraer være pakket væk under din jakke.

[INSERT_ELEMENTOR id="4551"]