🔥Black Friday 2024 - Anden billet 50%🔥
Varmluftballonen blev opfundet i Frankrig i 1783 af brødrene Joseph og Étienne Montgolfier. Brødrene arrangerede en opvisning for Ludvig den Sekstende og den kongelige familie i paladsets gård. Passagererne på den første prøveflyvning var et får, en and og en hane.
Ballonen steg til ca 600 m, men turen blev ikke lang. På grund af en flænge i ballonhylsteret landede ballonen efter kort tid i Vaucresson skoven. Heldigvis viste det sig, at dyrene var uskadte, og de blev derefter hyldet som helte og levede på slottets område resten af livet.
Varmluftballoner blev før i tiden brugt til militære formål som fx rekognoscering og observation.
Der er mange eksempler på brugen af varmluftsballoner, særlig siden 1. Verdenskrig, hvor militære balloner blev brugt på begge sider i krigen. Ved hjælp af dem kunne man observere fjendens bevægelser, mens man var uden for skudvidde.
Mange vil måske spørge, hvor sikkert det var for piloterne at flyve varmluftsballonerne i betragtning af at ballonerne og deres betræk ikke kunne måle sig med de mere traditionelle militære flyvemaskiner, og det er et godt spørgsmål.
Balloner blev faktisk angrebet og stukket i brand, så når det blev for farligt og ballonerne ikke længere kunne bruges til deres formål, forlod piloterne dem ved hjælp af faldskærme.
Foto: En rekognosceringsballon rømmes via faldskærm
Foto: En amerikansk major i kurven på en rekognosceringsballon på vej over et område nær frontlinjen i Frankrig.
Den 100 år gamle ballonhangar på Islands Brygge i København er en af de eneste tilbageværende af sin slags i Europa. Det er en nu fredet bygning, som bærer vidnesbyrd om en ganske særlig epoke i dansk militærhistorie.
Ballonhangaren, som er et besøg værd, er opført i 1917. Hjernen bag den praktiske og funktionelle træbygning var ikke en arkitekt, men derimod en kaptajn Gottschalk fra noget så spænende som Hærens Ballonvæsen.
Ballonhangarens formål var at opbevare de observationsballoner, som blev brugt under artilleriets øvelser i præcisionsskydning. Fra en kurv under svæveballonen kunne soldaterne se, om artilleriet ramte plet.
At opbevare en ballon af disse gigantiske dimensioner, tilmed fyldt til bristepunktet med den yderst brandfarlige brint, krævede i sagens natur en særlig bygning – først og fremmest en bygning uden indvendige bærende konstruktioner, som kunne spærre for ballonen, men også en bygning med en portåbning høj og bred nok til, at de store balloner kunne komme ind og ud.
DreamBalloons nuværende hangar ligger i Karlslunde. Den er også stor og rummelig med høj port, men det er ikke længere for at kunne rumme fyldte gasballoner, men for at vores mange trailere med kurve på kan komme ind og ud. Vores varmluftballoner er tømte for luft når de opbevares mellem flyvningerne.
The Albuquerque International Balloon Fiesta er verdens største ballonfestival. Den har fundet sted i Albuquerque i New Mexico i USA siden 1972.
I 1972 deltog kun 13 balloner i festivalen. I dag deltager over 500 balloner i festival hvert år.
Vi gentager det lige for alle jer nede bagved: 500 balloner!
I 2010 arrangerede to amerikanske eventyrere og venner, Kent Couch og John Freis, en helt særligt ballon-konkurrence, der gik ud på hvem der kunne flyve længst. Det specielle ved flyvningen var, at de to ikke fløj i almindelige balloner men i stole, hvortil de havde fastgjort en masse små helium-fyldte balloner.
I dette eksperiment steg begge til en højde af mere end 17.000 fod (over 5 km!) så de måtte bruge iltmasker. John vandt konkurrencen, idet han landede efter 73 miles (næsten 116 km), mens Kent landede 3 miles før.
Der er mere! I vores næste blog-afsnit finder du endnu flere interessante facts om balloner på størrelse med en bus om om balloner, der flyver omvendt 🙂
Kilder til videre studier for de nysgerrige: